Telefon: +381 (25) 433 660 | email: office@domucenikasombor.rs

“Domovi učenika varoši somborske”

Prvi konvikt za siromašne učenike nalazio se u Sentandreji, a otvorio ga je Uroš Nestorović osnivač Srpske Preparandije u Sentandreji. Prvi pitomci primljeni su novembra 1813.godine. Prve godine bilo ih je 30, ali  njihov broj se iz godine u godinu smanjivao.  Konvikt se izdržavao uglavnom od dobrovoljnih priloga Srpskih rodoljuba.
 
 uros-nestorovic.jpg
 Uroš Nestorović utemeljitelj Srpske Preparandije u Sentandreji
 
Preparandija se 1816.godine seli iz Sentandreje u Sombor pa se tako 1817.godine osniva i prvi konvikt u Somboru. 
U periodu do 1905.godine bilo je pokušaja da konvikt preraste u internat, ali su ti pokušaji uglavnom propali zbog manjka prostora , sredstava, promena u sastavu Školskog sveta I osnivanja aluminata.
 
 preparandija.jpg
 Državna Muška Preparandija u Somboru
 
Profesorski zbor 1903.godine na čelu sa Nikolom Vukičevićem uputio je zahtev Školskom savetu u Sremskim Karlovcima za podizanje internata uz Mušku učiteljsku školu. Školski savet je odobrio osnivanje internata I on počinje sa radom oktobra 1905.godine, a bio je smešten u zgradi Crkvene opštine.. U internatu je bilo smešteno oko 70 učenika , a internat se izdržavao od dobrovoljnih priloga, stipendija iz dobrovoljnih fondova, učeničkih predstava I dačkog dinara. Ženski internat osnovan je 1921.godine, a u njemu je boravilo 109 učenica i 2 vaspitačice. 
 
Zbog neodgovarajućeg prostora u staroj zgradi muški internat se 1936.godine seli u zgradu na Staparskom putu br.10 gde su učenici imali mnogo bolje higijenske uslove za boravak.
 
 internat.jpg
 Zgrada nekadašnjeg Internata na Staparskom putu br.10
 
U godinama posle II s.rata postojala je obaveza da svi učenici koji nisu iz Sombora moraju stanovati u internatu. Internat učiteljske škole bio je smešten u dve zgrade. Internat za devojke bio je smešten u zgradi današnje Tehničke škole ,a internat za dečake u zgradi plućnog dispanzera u ulici Mite Popovića br.12. Kapacitet oba internata ukupno bio je 170 učenika.
 
internat2.jpg
Zgrada nekadašnjeg Internata u ulici Mite Popovića br.12 ( Dispanzer pulmologije)
 
Srednja poljoprivredna škola osnovana je 1946.godine, a u njenom sastavu bio je i internat koji se nalazio na Vojvođanskoj ulici u zgradi današnjeg Higijenskog zavoda. 
 
U period od 1954.godine do 1981.godine u Somboru funkionisalo je nekoliko intrenata; 
• Intrenat Srednje poljoprivredne škole Bugarski salaš ( danas Dom Miroslav Mika Antić)
• Internat u ulici Sonje Marinković 2 ( posle sedište Vojvođanske banke)
• Internat u Sonje Marinković 2a ( Vojni odsek)
• Internat na Apantiskom putu ( zgrada današnje Srednje ekonomske škole)
 
 zgrade1.jpg
Zgrade nekadašnjih Internata u Vojvođanskoj ulici , Radoja Domanovića i ulici Sonje Marinković
 
Godine 1963. Na Staparskom putu br.1.a Izgrađen je novi Dom koji postoji i danas. Tokom svog postojanja Dom je nekoliko puta menjao svoj naziv;
• RADNA ORGANIZACIJA ZA UČENIČKI STANDARD I OBUKU UČENIKA U UGOSTITELJSTVU “SOMBOR” 1978.GODINE
• OSNOVNA ORGANIZACIJA UDRUŽENOG RADA DOM UČENIKA “IVAN PARČETIĆ” SOMBOR 1979.GODINE
• DOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA “IVAN PARČETIĆ” SOMBOR 1982.GODINE
• USTANOVA DOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA SOMBOR 1994.GODINE
• DOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA SOMBOR 2004.GODINE, A TO IME NOSI I DANAS.
 
Zagrada Doma na Staparskom putu 1a  izgrađena je 1963.godine sa suterenom, prizemljem i dva sprata, ukupne površine 3100m2. Za smeštaj učenika objekat je imao 52 sobe sa etažnim higijensko-sanitarnim čvorovima. Za pripremu hrane i ishranu učenika u sklopu doma izgrađena je kuhinja sa trpezarijom. 
 
Zgrada je imala sopstvenu kotlarnicu za grejanje, a kasnije je priključena na daljinsko grejanje. Smeštajni kapacitet bio je 176 mesta. U period od 2000. do 2016.godine zgrada Doma je prošla kroz nekoliko faza rekonstrukcije i dogradnje;
• Prvo je izvedena nadogradnja trećeg sprata površine 900m2 za smeštaj studenata Učiteljskog fakulteta.
• Rekonstrukcija prizemlja, prvog i drugog sprata gde je svaka soba dobila zasebno kupatilo. Etažni sanitarni čvorovi i svetlarnici adaptirani su u sobe za smeštaj i kancelarije za vaspitače.
• Rekonstrukcija suterena, izmeštanje kotlarnice doneli su dodatni prostor od oko 400m2, dve prostorije za slobodno vreme, vaspitni rad učenika , teretana, kafić, dodatni proctor za potrebe magacina i vešeraja.
• Obnovljena je fasada Doma i izvršena zamena drvene stolarije sa PVC stolarijom.
• Postavljeni su solarni kolektori za zagrevanje sanitarne vode.
• Dograđen je i renoviran  prostor za biblioteku Doma koja sada broji oko 10.000 knjiga.
• Zgrada Doma u potpunosti je legalizovana 2021.godine.
• Rešenjem Ministarstva prosvete od školske 2022/23.godine Dom učenika srednjih škola Sombor spada u IA kategoriju smeštaja.
 
Nakon završetka rekonstrukcije Doma povećan je broj soba na 89, a ukupan smeštajni kapacitet na 250 mesta.
 
 dom1.jpg 
Zgrada Doma učenika srednjih škola Sombor od 1963-2013.godine
 
 
* U izradi istorijata Doma učenika srednjih škola Sombor korišćen je tekst i slike iz knjige “Domovi učenika varoši Somborske 1817 – 2014” koju je napisala naša vaspitačica Mirjana Žekić koja je danas u penziji.